Drog- och narkotikaindustrin

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Drog- och narkotikaindustrin

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

“Ofta är det stora kriminella nätverk som ser till att drogerna kommer in i landet, men det finns också enskilda personer som säljer narkotika över internet.”

Lag och rätt

I Sverige är all narkotika förbjuden att hantera och konsumera, om det inte gäller forskning eller vård.

Förenta Nationernas (FNs) medlemsländer har tillsammans kommit överens om narkotikalagar som gäller inom FN. Det innebär att många länder har liknande lagar, men det kan till exempel vara skillnad på straff.

Trots att det är olagligt och straffbart att ha något att göra med narkotika överhuvudtaget i Sverige finns det relativt enkelt tillgängligt. Hur funkar det?

Narkotikaindustrin

Narkotika kommer in i Sverige genom smuggling. Olika typer av narkotika kommer från olika länder. Den mest förekommande narkotikan i Sverige är cannabis som ofta kommer från Marocko eller Afghanistan.

Ofta är det stora kriminella nätverk som ser till att drogerna kommer in i landet, men det finns också enskilda personer som säljer narkotika över internet. Mycket narkotika förs också in i Sverige för att sedan föras vidare till andra länder.

Den illegala narkotikahandeln finns i hela världen och är ett komplext problem.

De som bedriver narkotikahandel tjänar stora summor på det. Pengarna används till narkotikahandel, men också till att finansiera andra typer av kriminella aktiviteter.

Att komma åt kriminella nätverk är mycket svårt, ofta är de verksamma i länder som saknar resurser för att göra ordentliga insatser mot industrin.

Det också vanligare i korrupta länder där makthavare väljer eller tvingas att se mellan fingrarna på narkotikaindustrin.

Arbetsvillkor

Vissa typer av narkotika, som cannabis och kokain, utvinns av växter. Andra typer av narkotika framställs i ett laboratorium eller i en fabrik och de som arbetar med att hantera droger lever oftast i dåliga förhållanden.

Det är vanligt att arbetarna utsätts för farliga gifter, hot och våld, och de som smugglar narkotika utsätts för liknande risker.

Arbetarna har sällan något annat val än att fortsätta på sitt jobb. Det kan vara för att ha råd att försörja sig och sin familj, för att man blir hotad om man slutar eller för att man inte har möjligheter att få ett annat jobb när man har varit delaktig i en kriminell verksamhet.

Barnarbete

Lönerna är mycket låga och ofta tvingar det barn att arbeta för hjälpa sina familjer. Barn är känsligare för gifter och utsätts för ännu större hälsorisker än vuxna.

De barn som arbetar har sällan möjlighet att gå i skolan. Många pojkar värvas som soldater till de kriminella nätverken, och flickor riskerar att bli indragna i prostitution.

Påverka och gör skillnad

Vad kan vi göra?

Genom att engagera dig i Unga Drogförebyggare tar du ställning mot narkotikahandeln, och bidrar till att minska efterfrågan på narkotika.

Tillsammans sprider vi kunskap, stöttar och inspirerar varandra till en nykter gemenskap

Vårt klimat påverkas negativt

För att kunna odla narkotika skövlas stora områden av skog, däribland Amazonas regnskog. Skövlingen påverkar både det unika växt- och djurlivet och hotar den känsliga balansen i ekosystemet. Amazonasdjungeln binder koldioxid och producerar syre, en funktion som minskar när regnskogen skövlas.

För att odla och tillverka narkotika används kemikalier som är mycket farliga för människor och djur. I produktionens process skapas kemiskt avfall som ofta dumpas i sjöar och floder och sprider föroreningen.

  • Narkotika
  • Amfetamin
  • Cannabis
  • Doping
  • Ecstasy
  • Opiater
  • Kokain
  • LSD
  • Nätdroger och spice

Evenemang

UDFS Ledarskapshelg 14/4 - 16/14 2023

Detta formulär är anmälan till den ledarskapshelg  som arrangeras av Unga Drogförebyggare i Bromma, Stockholm.

Resa
Detaljer om resebokning får du i samband med ett eventuellt antagningsbesked. Resan är kostnadsfri!

Schema
I skrivande stund är inte schemat färdigt men du kan vara säker på att du kommer få en helg fylld av skoj, lärdomar och bra med pauser. Allt kommer handla om ledarskap och speciellt vad det innebär att vara ledare i en ideell förening.

Plats
Vi kommer att vara på Kärsögården, Bromma utanför Stockholm. Vi kommer att äta och bo där under hela helgen.

Begränsat antal platser
Vi har en skarp gräns på 25 deltagare och får vi fler anmälningar än platser hamnar du som reserv.

Sista anmälningsdag
En vecka innan sista anmälningsdagen

Kostnadsfritt
Det är helt kostnadsfritt att delta på lägret tack vare bidrag från gv90.se. Anmälan är däremot bindande och om du anmäler dig och får en plats, men inte dyker upp, kommer du få en faktura på 500 kr.

Kontaktuppgifter till närmast anhörig

Särskilda behov (Allergier, diagnoser, kostpreferenser eller andra förutsättningar för att kunna delta)

Vad har du för erfarenhet av ledarskap?

Vad ser du mest fram emot att lära dig eller vad vill du utvecklas inom?

Hur hanterar vi dina personuppgifter

Föreningen behöver spara och behandla personuppgifter om dig för föreningens medlemsregister. Personuppgifter som kan finnas i föreningens medlemsregister är förnamn, efternamn, e-postadress, telefonnummer och födelsedatum. Inga personnummer hanteras i medlemsregistret. Föreningen använder också dina personuppgifter för att skicka ut information till dig.

Föreningen är personuppgiftsansvarig för behandlingen av de personuppgifter som sker vid:

Hantering av medlemskap i föreningen ex bidrags ansökan, licenshantering, föreningsutbildning etc.

Deltagande i föreningens träningsverksamhet och tävlingsverksamhet.

Sammanställning av statistik och uppföljning. Publicering av material på hemsida och sociala medier.

Föreningen hanterar även personuppgifter vid anmälan till tävling, under pågående tävling och efter tävlingstillfället vid resultatrapportering.


Du kan läsa mer om GDPR och hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Medlemsvillkor

1. Medlemskapet är kostnadsfritt.

2.Som medlem i Unga Drogförebyggare har du rätt att ta del av alla förmåner samt delta på aktiviteter som anordnas av förbundet.

3.Du har rätt att påverka och rösta på Unga Drogförebyggares årsmöte.

4.En grundpelare i Unga Drogförebyggare verksamhet är kontraktet där du lovar att avstå från droger, såsom tobak, alkohol eller narkotika till årsskiftet.

5.Om du lämnar personuppgifter som inte stämmer, uteblir medlemsskapet. Du ansvarar själv för att uppgifterna du lämnar stämmer och är korrekta.

6.När vi arrangerar en tävling samlar vi in personuppgifter för att kunna identifiera deltagarna, kommunicera med deltagarna, för att säkerställa deltagarnas ålder samt kunna utse vinnare och förmedla vinster.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.