Snus

Snus är en laglig drog som tillverkas av tobak. Tobak innehåller nikotin och är beroendeframkallande. Det ökar också risken för flera olika sjukdomar.

Snus

Snus är en laglig drog som tillverkas av tobak. Tobak innehåller nikotin och är beroendeframkallande. Det ökar också risken för flera olika sjukdomar.

Vad är snus?

Snus är ofta gjort av tobak och innehåller nikotin. Det finns löst snus och snus som är paketerat i påsar. När man snusar stoppar man in snuset under överläppen, mot tandköttet.

Snus innehåller nikotin

Oftast är snus gjort på tobak och innehåller nikotin. Nikotin finns i tobak och är ett gift som man lätt blir beroende av. Det finns även snus som är tobaksfritt, men även detta kan innehålla nikotin och vara skadligt.

När nikotinet kommer in i kroppen kan man känna sig yr och illamående.

Innehåller giftiga ämnen

Utöver nikotin innehåller snus ungefär 2500 kemiska ämnen varav många är giftiga, och vissa cancerframkallande. Det finns bland annat bly, nickel och arsenik i snus.

Vad händer i kroppen?

Vissa tänker att det är mindre farligt att snusa än att röka, men båda två är dåliga för kroppen och hälsan.

Risken att få diabetes typ två, högt blodtryck och att dö i en hjärtinfarkt eller stroke ökar. Man kan också bli beroende av nikotinet.

Om man snusar får man dessutom skador i munnen och på tänderna, då snuset fräter bort delar av tandköttet. Det gör att tandköttet drar sig uppåt, och det ökar risken för att tänderna ska lossna.

Vad säger lagen?

Snus är lagligt i Sverige för personer över 18 år. Den som köper snus måste kunna styrka sin ålder med legitimation. Alla produkter som innehåller tobak måste ha tydliga etiketter med en varningstexter där det framgår vilka skador som tobak kan leda till.

Andra lagar för vitt snus

Det är inte tillåtet att göra reklam för tobakssnus i tv eller radio. Däremot finns det sedan ett antal år tillbaka så kallat “vitt snus”. Vitt snus innehåller inte tobak, men lika mycket eller mer nikotin som tobakssnus. Vitt snus går inte under tobakslagen och därför är det tillåtet att marknadsföra det, trots att det är skadligt och lika beroendeframkallande som tobakssnus.

Lär dig om andra droger

Vi har droginformation om olika droger, både legala och illegala.

Källor

Lindholm, Moa (red.) (uå). “Vad händer i kroppen när du snusar?”. UMO. https://www.umo.se/tobak-alkohol-droger/snusning/vad-hander-i-kroppen-nar-du-snusar/ (Hämtad: 2022-01-11).

Wänseth, Mimmi (red.) (uå). “Att snusa”. UMO. https://www.umo.se/tobak-alkohol-droger/snusning/fakta-om-snusning/ (Hämtad: 2022-01-11).

  • Narkotika
  • Amfetamin
  • Cannabis
  • Doping
  • Ecstasy
  • Opiater
  • Kokain
  • LSD
  • Nätdroger och spice

Evenemang

UDFS Ledarskapshelg 14/4 - 16/14 2023

Detta formulär är anmälan till den ledarskapshelg  som arrangeras av Unga Drogförebyggare i Bromma, Stockholm.

Resa
Detaljer om resebokning får du i samband med ett eventuellt antagningsbesked. Resan är kostnadsfri!

Schema
I skrivande stund är inte schemat färdigt men du kan vara säker på att du kommer få en helg fylld av skoj, lärdomar och bra med pauser. Allt kommer handla om ledarskap och speciellt vad det innebär att vara ledare i en ideell förening.

Plats
Vi kommer att vara på Kärsögården, Bromma utanför Stockholm. Vi kommer att äta och bo där under hela helgen.

Begränsat antal platser
Vi har en skarp gräns på 25 deltagare och får vi fler anmälningar än platser hamnar du som reserv.

Sista anmälningsdag
En vecka innan sista anmälningsdagen

Kostnadsfritt
Det är helt kostnadsfritt att delta på lägret tack vare bidrag från gv90.se. Anmälan är däremot bindande och om du anmäler dig och får en plats, men inte dyker upp, kommer du få en faktura på 500 kr.

Kontaktuppgifter till närmast anhörig

Särskilda behov (Allergier, diagnoser, kostpreferenser eller andra förutsättningar för att kunna delta)

Vad har du för erfarenhet av ledarskap?

Vad ser du mest fram emot att lära dig eller vad vill du utvecklas inom?

Hur hanterar vi dina personuppgifter

Föreningen behöver spara och behandla personuppgifter om dig för föreningens medlemsregister. Personuppgifter som kan finnas i föreningens medlemsregister är förnamn, efternamn, e-postadress, telefonnummer och födelsedatum. Inga personnummer hanteras i medlemsregistret. Föreningen använder också dina personuppgifter för att skicka ut information till dig.

Föreningen är personuppgiftsansvarig för behandlingen av de personuppgifter som sker vid:

Hantering av medlemskap i föreningen ex bidrags ansökan, licenshantering, föreningsutbildning etc.

Deltagande i föreningens träningsverksamhet och tävlingsverksamhet.

Sammanställning av statistik och uppföljning. Publicering av material på hemsida och sociala medier.

Föreningen hanterar även personuppgifter vid anmälan till tävling, under pågående tävling och efter tävlingstillfället vid resultatrapportering.


Du kan läsa mer om GDPR och hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Medlemsvillkor

1. Medlemskapet är kostnadsfritt.

2.Som medlem i Unga Drogförebyggare har du rätt att ta del av alla förmåner samt delta på aktiviteter som anordnas av förbundet.

3.Du har rätt att påverka och rösta på Unga Drogförebyggares årsmöte.

4.En grundpelare i Unga Drogförebyggare verksamhet är kontraktet där du lovar att avstå från droger, såsom tobak, alkohol eller narkotika till årsskiftet.

5.Om du lämnar personuppgifter som inte stämmer, uteblir medlemsskapet. Du ansvarar själv för att uppgifterna du lämnar stämmer och är korrekta.

6.När vi arrangerar en tävling samlar vi in personuppgifter för att kunna identifiera deltagarna, kommunicera med deltagarna, för att säkerställa deltagarnas ålder samt kunna utse vinnare och förmedla vinster.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.