Alkohol

Alkohol är en laglig drog som är beroendeframkallande. Det påverkar ens tankar, känslor, beteende och kropp. När man dricker alkohol kan man hamna i farliga situationer, säga saker man ångrar eller råka ut för olyckor och brott.

Alkohol

Alkohol är en laglig drog som är beroendeframkallande. Det påverkar ens tankar, känslor, beteende och kropp. När man dricker alkohol kan man hamna i farliga situationer, säga saker man ångrar eller råka ut för olyckor och brott.

Vad är alkohol?

Alkohol är ett beroendeframkallande ämne som finns i olika drycker, till exempel öl, cider, vin och sprit.

Om man dricker alkohol kan man bli berusad eller full. Alkohol påverkar bland annat ens humör, känslor, beteende och balans.

Alkohol skadar hjärnan oavsett hur gammal du är, men för alla under 25 år är det extra farligt eftersom hjärnan fortfarande utvecklas.

Vad händer i kroppen?

Om man dricker alkohol blir man full, då kan man ofta uppleva följande symtom:

 • Sämre balans.
 • Det blir svårare att uppfatta vad som händer runt omkring dig.
 • Du kan få svårare att kontrollera dina känslor.
 • Illamående och trötthet.

 

Små mängder kan också påverka

Även en liten mängd alkohol gör att reaktionsförmågan, minnet och tankeförmågan blir sämre. Om man dricker för mycket kan man kräkas eller bli medvetslös. Ofta mår man dåligt dagen efter man har druckit. Att ha ont i huvudet, må illa, ha ångest och ont i magen är vanligt.

Omdöme och kropp påverkas

Den som dricker alkohol får sämre omdöme. Det kan leda till att man gör något man ångrar eller hamnar i farliga situationer, till exempel bråk, slagsmål eller olyckor.

Att dricka alkohol påverkar alla organ i kroppen. Varje år dör 5000 – 7000 personer i Sverige på grund av skador som är kopplade till alkohol. Vid hög konsumtion ökar risken för psykisk ohälsa och depressionssjukdomar. Hälften av alla självmord i Sverige är alkoholrelaterade.

Vad säger lagen?

Det är tillåtet för myndiga personer att köpa och konsumera alkohol i Sverige, men med vissa begränsningar. Det är bara Systembolaget som får sälja alkohol, för att få handla där måste man vara 20 år gammal. Däremot är det tillåtet för alla över 18 att köpa alkohol i restauranger och i mataffärer.

Lär dig om andra droger

Vi har droginformation om olika droger, både legala och illegala.

Källor

Anséus, Emalj (red.) (uå). “Att dricka alkohol”. UMO. https://www.umo.se/tobak-alkohol-droger/alkohol/att-dricka-alkohol/ (Hämtad: 2022-01-11).

IQ.se (2021). Tonårsparlören. Frågor och svar om ungdomar och alkohol. IQ-initiativet AB.

Lindholm, Moa (red.) (uå). “Så påverkas kroppen av alkohol”. UMO. https://www.umo.se/tobak-alkohol-droger/alkohol/sa-paverkas-kroppen-av-alkohol/ (Hämtad: 2022-01-11).
 • Narkotika
 • Amfetamin
 • Cannabis
 • Doping
 • Ecstasy
 • Opiater
 • Kokain
 • LSD
 • Nätdroger och spice

Evenemang

UDFS Ledarskapshelg 14/4 - 16/14 2023

Detta formulär är anmälan till den ledarskapshelg  som arrangeras av Unga Drogförebyggare i Bromma, Stockholm.

Resa
Detaljer om resebokning får du i samband med ett eventuellt antagningsbesked. Resan är kostnadsfri!

Schema
I skrivande stund är inte schemat färdigt men du kan vara säker på att du kommer få en helg fylld av skoj, lärdomar och bra med pauser. Allt kommer handla om ledarskap och speciellt vad det innebär att vara ledare i en ideell förening.

Plats
Vi kommer att vara på Kärsögården, Bromma utanför Stockholm. Vi kommer att äta och bo där under hela helgen.

Begränsat antal platser
Vi har en skarp gräns på 25 deltagare och får vi fler anmälningar än platser hamnar du som reserv.

Sista anmälningsdag
En vecka innan sista anmälningsdagen

Kostnadsfritt
Det är helt kostnadsfritt att delta på lägret tack vare bidrag från gv90.se. Anmälan är däremot bindande och om du anmäler dig och får en plats, men inte dyker upp, kommer du få en faktura på 500 kr.

Kontaktuppgifter till närmast anhörig

Särskilda behov (Allergier, diagnoser, kostpreferenser eller andra förutsättningar för att kunna delta)

Vad har du för erfarenhet av ledarskap?

Vad ser du mest fram emot att lära dig eller vad vill du utvecklas inom?

Hur hanterar vi dina personuppgifter

Föreningen behöver spara och behandla personuppgifter om dig för föreningens medlemsregister. Personuppgifter som kan finnas i föreningens medlemsregister är förnamn, efternamn, e-postadress, telefonnummer och födelsedatum. Inga personnummer hanteras i medlemsregistret. Föreningen använder också dina personuppgifter för att skicka ut information till dig.

Föreningen är personuppgiftsansvarig för behandlingen av de personuppgifter som sker vid:

Hantering av medlemskap i föreningen ex bidrags ansökan, licenshantering, föreningsutbildning etc.

Deltagande i föreningens träningsverksamhet och tävlingsverksamhet.

Sammanställning av statistik och uppföljning. Publicering av material på hemsida och sociala medier.

Föreningen hanterar även personuppgifter vid anmälan till tävling, under pågående tävling och efter tävlingstillfället vid resultatrapportering.


Du kan läsa mer om GDPR och hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Medlemsvillkor

1. Medlemskapet är kostnadsfritt.

2.Som medlem i Unga Drogförebyggare har du rätt att ta del av alla förmåner samt delta på aktiviteter som anordnas av förbundet.

3.Du har rätt att påverka och rösta på Unga Drogförebyggares årsmöte.

4.En grundpelare i Unga Drogförebyggare verksamhet är kontraktet där du lovar att avstå från droger, såsom tobak, alkohol eller narkotika till årsskiftet.

5.Om du lämnar personuppgifter som inte stämmer, uteblir medlemsskapet. Du ansvarar själv för att uppgifterna du lämnar stämmer och är korrekta.

6.När vi arrangerar en tävling samlar vi in personuppgifter för att kunna identifiera deltagarna, kommunicera med deltagarna, för att säkerställa deltagarnas ålder samt kunna utse vinnare och förmedla vinster.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.