Doping

Doping är hormonpreparat som är olagliga att använda. Det kan påverka ens kropp fysiskt och psykiskt samt skada ens inre organ.

Doping

Doping är hormonpreparat som är olagliga att använda. Det kan påverka ens kropp fysiskt och psykiskt samt skada ens inre organ.

Vad är doping?

Med doping menas användning av hormonpreparat såsom anabola androgena steroider. Doping är ett sätt att på konstgjord väg försöka förbättra sin fysiska och psykiska prestationsförmåga.

Inför tävlingar och för att bygga muskler

Det händer till exempel att idrottare dopar sig inför en tävling, det är inte tillåtet och leder till diskvalificering. Vissa dopar sig också för att mer bygga muskler när man styrketränar. Det finns alltid risker med att använda dopingpreparat.

Olika preparat

Dopingpreparat tas genom tabletter eller spruta.

Det finns flera olika dopingpreparat, det vanligaste brukar kallas anabola androgena steroider och förkortas AAS.

Vad händer i kroppen?

Anabola androgena steroider höjer nivån av hormonet testosteron i kroppen. På grund av det kan man få flera biverkningar, både under användningen och långt efter.

Risker och biverkningar

Man riskerar att skada hjärta och lever, få humörsvängningar, bli aggressiv, känna sig deprimerad, få mer akne, sömnproblem, tappa hår och få bristningar i huden.

Lär dig om andra droger

Vi har droginformation om olika droger, både legala och illegala.

Källor

Andersson, Ingela (red.) (2021). “Anabola androgena steroider”. 1177 Vårdguiden. https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/beroende-och-skadligt-bruk/anabola-androgena-steroider/ (Hämtad: 2022-01-11).

Borsiin, Sara Simon (red.) (uå). “Dopning”. UMO. https://www.umo.se/tobak-alkohol-droger/dopning/ (Hämtad: 2022-01-11)

Hur hanterar vi dina personuppgifter

Föreningen behöver spara och behandla personuppgifter om dig för föreningens medlemsregister. Personuppgifter som kan finnas i föreningens medlemsregister är förnamn, efternamn, e-postadress, telefonnummer och födelsedatum. Inga personnummer hanteras i medlemsregistret. Föreningen använder också dina personuppgifter för att skicka ut information till dig.

Föreningen är personuppgiftsansvarig för behandlingen av de personuppgifter som sker vid:

Hantering av medlemskap i föreningen ex bidrags ansökan, licenshantering, föreningsutbildning etc.

Deltagande i föreningens träningsverksamhet och tävlingsverksamhet.

Sammanställning av statistik och uppföljning. Publicering av material på hemsida och sociala medier.

Föreningen hanterar även personuppgifter vid anmälan till tävling, under pågående tävling och efter tävlingstillfället vid resultatrapportering.


Du kan läsa mer om GDPR och hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Medlemsvillkor

1. Medlemskapet är kostnadsfritt.

2.Som medlem i Unga Drogförebyggare har du rätt att ta del av alla förmåner samt delta på aktiviteter som anordnas av förbundet.

3.Du har rätt att påverka och rösta på Unga Drogförebyggares årsmöte.

4.En grundpelare i Unga Drogförebyggare verksamhet är kontraktet där du lovar att avstå från droger, såsom tobak, alkohol eller narkotika till årsskiftet.

5.Om du lämnar personuppgifter som inte stämmer, uteblir medlemsskapet. Du ansvarar själv för att uppgifterna du lämnar stämmer och är korrekta.

6.När vi arrangerar en tävling samlar vi in personuppgifter för att kunna identifiera deltagarna, kommunicera med deltagarna, för att säkerställa deltagarnas ålder samt kunna utse vinnare och förmedla vinster.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.