Vad är amfetamin?

Amfetamin kan verka lockande för vissa, med löften om ökad energi och vakenhet. Men vad händer egentligen med kroppen och sinnet när man tar drogen? Det finns en mörk sida av amfetamin som alla bör känna till. Låt oss dyka ner i ämnet och ta reda på mer!

Amfetamin

Amfetamin är en olaglig drog som påverkar det centrala nervsystemet. Effekter kan vara retlighet, misstänksamhet och hallucinationer.

Status: Olaglig

Amfetamin är en narkotikaklassad drog och är olaglig att använda i Sverige.

Vad händer när du tar amfetamin?

Hur påverkar amfetamin kroppen?
Hur påverkar amfetamin knoppen?
Hur påverkar amfetamin livet?

Varför riskera det?

Lagliga konsekvenser: Amfetamin är olagligt. Att bli påkommen kan leda till fängelsestraff och problem i framtiden.

Okända ämnen: Amfetamin som säljs på gatan kan innehålla andra farliga ämnen eftersom produkten inte genomgår några kontroller alls och kan tillverkas okontrollerat av vem som helst.

Livshotande risker: Överdosering kan leda till döden. Varje är dör omkring 860 personer av överdoser i Sverige!

7 anledningar till varför du aldrig ska ta amfetamin

Visste du att..

… Amfetamin är från början ett läkemedel som används för att behandla uppmärksamhetsbrist/hyperaktivitetsstörning (ADHD), narkolepsi och vissa typer av fetma.

Var söka hjälp och stöd?

Att använda droger är skadligt, både fysiskt och psykiskt. Det är vanligt att drogbruk också leder till beroende. Då är det svårt att sluta. Beroendet i sig leder också ofta till komplikationer och besvär av olika slag. Det är viktigt att du söker hjälp om du eller någon närstående är beroende av droger. Det finns bra hjälp att få. Här är några förslag på vilka du kan höra av dig till:

Kom ihåg att:

Amfetamin är inte värt riskerna! Det finns så många andra sätt att känna sig upplivad, fokuserad och glad. Om du eller någon du känner funderar på att använda amfetamin, tveka inte att söka hjälp. Din framtid är viktigare än ett tillfälligt rus!
Genom att säga nej till droger tar du ett viktigt steg mot att skydda din hälsa och ditt liv. Ta hand om dig själv och om de människor som bryr sig om dig. Tillsammans kan vi skapa en drogfri framtid!

Kontakta oss!

Har du frågor eller synpunkter på den här informationsbroschyren? Besök Unga Drogförebyggares hemsida eller följ oss på Instagram @drogforebyggare och Facebook @unga.drogförebyggare.

Referenslista

Franck, J. & Nylander, I. (2015). Beroendemedicin. Lund: Studentlitteratur AB.

1177 (2023), Beroende av droger. Tillgänglig: https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/beroende-och-skadligt-bruk/beroende-av-droger/ . Sökväg: Hjälp vid missbruk. [2023-09-08]

Beroendecentrum Stockholm (2023). Fakta Amfetamin. Tillgänglig: https://www.beroendecentrum.se/fakta/droger/amfetamin/ . Sökväg: Amfetamin. [2023-09-08]

CAN (2019) Fakta [Elektronisk] Stockholm: CAN, Tillgänglig: https://www.can.se/app/uploads/2020/05/can-faktablad-narkotikaklassade-lakemedel.pdf. Sökväg: Amfetamin [2023-09-08].

Drugsmart (2023), Amfetamin. Tillgänglig: https://www.drugsmart.se/kunskap/amfetamin . Sökväg: Amfetamin [2023-09-08]

Beroendekliniken (2023), Amfetaminberoende. Tillgänglig: https://beroendekliniken.se/narkotika/narkotikaberoende/amfetaminberoende . Sökväg: Beroende amfetamin [2023-09-08]

  • Narkotika
  • Amfetamin
  • Cannabis
  • Doping
  • Ecstasy
  • Opiater
  • Kokain
  • LSD
  • Nätdroger och spice

Evenemang

UDFS Ledarskapshelg 14/4 - 16/14 2023

Detta formulär är anmälan till den ledarskapshelg  som arrangeras av Unga Drogförebyggare i Bromma, Stockholm.

Resa
Detaljer om resebokning får du i samband med ett eventuellt antagningsbesked. Resan är kostnadsfri!

Schema
I skrivande stund är inte schemat färdigt men du kan vara säker på att du kommer få en helg fylld av skoj, lärdomar och bra med pauser. Allt kommer handla om ledarskap och speciellt vad det innebär att vara ledare i en ideell förening.

Plats
Vi kommer att vara på Kärsögården, Bromma utanför Stockholm. Vi kommer att äta och bo där under hela helgen.

Begränsat antal platser
Vi har en skarp gräns på 25 deltagare och får vi fler anmälningar än platser hamnar du som reserv.

Sista anmälningsdag
En vecka innan sista anmälningsdagen

Kostnadsfritt
Det är helt kostnadsfritt att delta på lägret tack vare bidrag från gv90.se. Anmälan är däremot bindande och om du anmäler dig och får en plats, men inte dyker upp, kommer du få en faktura på 500 kr.

Kontaktuppgifter till närmast anhörig

Särskilda behov (Allergier, diagnoser, kostpreferenser eller andra förutsättningar för att kunna delta)

Vad har du för erfarenhet av ledarskap?

Vad ser du mest fram emot att lära dig eller vad vill du utvecklas inom?

Hur hanterar vi dina personuppgifter

Föreningen behöver spara och behandla personuppgifter om dig för föreningens medlemsregister. Personuppgifter som kan finnas i föreningens medlemsregister är förnamn, efternamn, e-postadress, telefonnummer och födelsedatum. Inga personnummer hanteras i medlemsregistret. Föreningen använder också dina personuppgifter för att skicka ut information till dig.

Föreningen är personuppgiftsansvarig för behandlingen av de personuppgifter som sker vid:

Hantering av medlemskap i föreningen ex bidrags ansökan, licenshantering, föreningsutbildning etc.

Deltagande i föreningens träningsverksamhet och tävlingsverksamhet.

Sammanställning av statistik och uppföljning. Publicering av material på hemsida och sociala medier.

Föreningen hanterar även personuppgifter vid anmälan till tävling, under pågående tävling och efter tävlingstillfället vid resultatrapportering.


Du kan läsa mer om GDPR och hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Medlemsvillkor

1. Medlemskapet är kostnadsfritt.

2.Som medlem i Unga Drogförebyggare har du rätt att ta del av alla förmåner samt delta på aktiviteter som anordnas av förbundet.

3.Du har rätt att påverka och rösta på Unga Drogförebyggares årsmöte.

4.En grundpelare i Unga Drogförebyggare verksamhet är kontraktet där du lovar att avstå från droger, såsom tobak, alkohol eller narkotika till årsskiftet.

5.Om du lämnar personuppgifter som inte stämmer, uteblir medlemsskapet. Du ansvarar själv för att uppgifterna du lämnar stämmer och är korrekta.

6.När vi arrangerar en tävling samlar vi in personuppgifter för att kunna identifiera deltagarna, kommunicera med deltagarna, för att säkerställa deltagarnas ålder samt kunna utse vinnare och förmedla vinster.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.