Är du emot tobaksbruk? Skulle du vilja ha djupare kunskaper om problematiken med tobak? Vill du testa på att demonstrera? Vill du hitta nya sätt att förebygga tobak genom att skapa filmer? Älskar du att resa och träffa andra engelsktalande ungdomar? Då kommer du gilla utbytesresan EU Smokefree Youth Network 2.0!

 

Utbytesresan är uppdelad under två tillfällen, första delen sker i 27 okt – 2 nov i Stockholm och andra delen 19-26 feb 2020 i England. Den som ansöker måste delta på bägge tillfällena. Läs mer nedan!

EU Smokefree Youth Network 2.0

ANMÄLAN

Det är 8 personer som kommer få ta del av utbytet. Den som anmäler sig måste vara mellan 13-17 år (d.v.s född mellan mars 2002 – oktober 2008). Du ska även vara engagerad i tobaksfrågan samt vara drogfri.

 

För att anmäla sig så måste man besvara ett antal frågor i vårt anmälningsformulär, den hittar du nedanför. Vi vill att du tar din tid på dig med att besvara frågorna då frågorna är många och vissa frågor behövs besvaras med längre meningar. Det är också viktigt att du som ska anmäla dig läser all text du finner på denna sida då det är viktig information.

 

Sitter du i Unga Drogförebyggares förbundsstyrelse eller tillhör valberedningen kan du dessvärre inte anmäla dig. Har du frågor kring det, kontakta Lotta Bengtsson.

 

Det är såklart också väldigt viktigt att du anger korrekta kontaktuppgifter och uppger matpreferenser som till exempel allergier.

 

URVALSPROCESS

Efter att anmälan stängs (den 16 september) kommer projektgruppen att välja ut de deltagare som stämmer in i våra kriterier. Du måste alltså vara mellan 13-17 år, engagerad i tobaksfrågan och vara drogfri. Vi kommer att prioritera våra medlemmar som tillhör en drogförebyggande förening samt våra volontärer. Är det platser över kommer vi att välja externa engagerade ungdomar. Vi kommer även att betrakta geografisk- och könsmässig spridning i urvalsprocessen samt jämn fördelning mellan föreningarna så att det finns åtminstone en representant från varje förening. Vi kommer även att se hur varje deltagare svarar i motiveringsdelen på ansökningsformuläret, därför kan det vara bra att skriva så ärligt som möjligt.

 

SAMTYCKE
 • Det är viktigt att du pratar med dina vårdnadshavare innan du anmäler dig så att de är informerade. Har du/ni några frågor är ni välkomna att kontakta Lotta Bengtsson.
 • Alla är välkomna att anmäla sig och anmälan är inte bindande. Det betyder att du kan anmäla dig men senare välja att avanmäla dig, dock är det viktigt att du informerar dig så du inte tar någons plats ifall vi väljer att just du får delta.
 • Det är även viktigt att du kollar med din skola/jobb om du har möjlighet att delta på utbytesresa i Stockholm och Storbritannien innan du anmäler dig.
 • Anmälan är bindande efter att du tackat ja till ditt deltagande. Du kommer att få en bekräftelseblankett i slutet av augusti om du blivit antagen, när du väl har skrivit på blanketten är anmälan bindande. Det innebär att du hoppar av utan en,  av Unga Drogförebyggare,  godkänd anledning kommer du att bli ersättningsskyldig för omkostnader för utbytet såsom resa och boende.

 

KORT SAMMANFATTNING AV INNEHÅLL:
 • Tobakskunskap– Deltagarna kommer att få lära sig mer om tobak, med mer fokus på de etiska- och miljöaspekterna.
 • Agenda 2030– Deltagarna kommer att få större förståelse vad Agenda 2030 är och det är kopplat till tobaksproblematiken.
 • Politisk aktion – Deltagarna kommer att öva på att argumentera för en tobaksfrihet och även testa på att demonstrera.
 • Filmkampanj – Deltagarna kommer att få kunskap om digital media och få möjlighet att planera och skapa film gällande tobak.
 • Erfarenhetsutbyte – Deltagarna kommer att få större förståelse hur tobaksbruket ser ut i England och Irland samt få byta erfarenhet sinsemellan.
 • Nya vänner – Lära känna andra engagerade ungdomar från Irland & England! Vår ambition är att varje deltagare kommer få en ny vän för livet.

Mitt första utbyte i England och Slovenien var intressant, lärorikt men framförallt roligt. Vi ungdomar hade så många olika bakgrund och erfarenheter vilket gav otroligt mycket lärdom. Jag tyckte att lekarna och uppdragen vi fick göra kring tobak var riktigt roliga och kreativiteten flödade från oss alla. Jag fick vänner för livet på denna resa och en av mina allra bästa vänner än idag träffade jag på utbytesresan. Jag önskar att alla får ta del av denna resa för det var en av det bästa jag gjort. Jag är rätt så avundsjuk på de som får chansen att åka i höst/vinter. Jag hoppas att jag lyckades motivera dig att söka. 

Emilia Erikssons tankar kring första utbytet, idag sitter Emilia i förbundsstyrelsen.  

VAD ÄR EU SMOKEFREE YOUTH NETWORK 2.0?

Utbytesresan är finansierat av Erasmus +. Erasmus + är EU’s program för internationellt samarbete och utbyten. Syftet med utbytet är att inkludera nästa generation i framtida EU och speciellt i att lära sig hur en ska samtala och påverka för att kunna argumentera för en tobaksfrihet. I detta projekt kommer unga personer från olika europiska länder få kunskap om tobak gällande de etiska- och miljöaspekterna, lära sig argumentera, få möjlighet att göra en politisk aktion samt utveckla sina färdigheter i digital media. Det sist nämnda handlar om att deltagarna ska få chansen att planera och skapa en filmkampanj som berör tobaksfrågan.

 

Detta är vår andra gång som vi planerar ett utbyte då första gången skedde sommaren 2016. Det var tillsammans med den engelska organisationen Cut Films och den slovenska organisationen No Excuse som arrangerade utbytet som pågick i två veckor under två tillfällen. Första delen av utbytet skickades en grupp ungdomar till London för en veckas erfarenhetsutbyte och filmskapande med tobaksfria budskap. Under denna vecka genomfördes även en demonstration utanför Brittish American Tobaccos årsmöte (en av de större tobaksindustrin). Några månader senare skickades samma grupp med ungdomar till Ljubljana, Slovenien, för ytterligare en veckas utbyte med fokus på påverkansarbete och retorik. Utbytet finansierades av Erasmus +.
Detta program som anordnades 2016 var lyckad enligt projektgrupp och deltagarna vilket gav oss idén att köra liknande program för detta utbyte, därav namnet EU SMOKEFREE YOUTH NETWORK 2.0.

 

VÅRA SAMARBETSORGANISATIONER

Vi planerar denna utbytesresa tillsammans med engelska organisationen Team Oasis. Team Oasis är ett ungdomscenter placerad mitt i Liverpool som erbjuder alla barn och unga samma möjlighet att engagera sig i diverse aktiviteter och projekt. Deras syfte är att förbättra kvalitén i barnens och ungdomens liv i Liverpool. Du kan läsa mer om organisationen här. 
Det är Stacey Williams som är deras projektledare och som är ansvarig för de engelska deltagarna samt andra utbytets tillfälle i Storbritannien. Det är vårt andra projekt med Stacey då hon var projektledaren för första utbytet 2016 med för engelska organisationen Cut Films. Stacey har en bred erfarenhet gällande projekt och ungdoms vana. Nedan kan du se bild och kontaktuppgifter till Stacey.

 

Vår andra samarbetsorganisation är The Irish Cancer Societys projekt X-HALE som är en rökprevention och utbildningsprogram. Projektet X-HALE ger unga personer möjlighet att lära sig om tobak, utveckla ny kunskap och vidareinformera viktiga konsekvenser kring tobak till deras kamrater genom kreativa konster, digital media och lokala aktiviteter. Du kan läsa mer om organisationen här. 
Det är Sarah Chadwick som är projektledare och som är ansvarig för de irländska deltagarna. Sarah har en bred erfarenhet gällande projekt och ungdoms vana. Nedan kan du se bild och kontaktuppgifter till Sarah.

 

VAD GÄLLER?

Utöver en deltagaravgift på 500 kr är utbytes resan kostnadsfri*. I resan ingår flygbiljetter, transport, kost, logi och aktiviteter för utbytet i Stockholm och Storbritannien. Deltagaravgiften fungerar som en säkerhet för oss för att veta att vi kan räkna med att deltagaren är seriös och planerar att delta på utbytet. Avgiften kommer endast användas inom utbytet för aktiviteter och inget annat. Denna avgift betalas in till kansliet under bekräftelseperioden, d.v.s. i anslutning till att deltagaren och dennes vårdnadshavare bekräftar sin plats.

 

Anmälan är öppen till vem som helst men som är mellan 13-17 år, engagerad i tobaksfrågan och är i övrigt drogfri. Vi kommer att prioritera medlemmar i en drogförebyggande förening och volontärer i urvalsprocessen men är det platser över får du som extern ungdom gärna delta.

 

* Har du ingen möjlighet att betala deltagaravgiften, kontakta Lotta Bengtsson för att ansöka om dispens för deltagaravgiften. 

NÄR:

 • Del 1 27 okt – 2 nov 2019
 • Del 2 19 – 26 feb 2020

VAR:

 • Del 1 på Sigtuna Folkhögskola, strax utanför Stockholm.
 • Del 2 i Storbritannien, mer specifik adress kommer

Anmälan till utbytet är stängt!

LÄGERGÅRD
 • På första utbytestillfället har vi abonnerat Sigtuna Folkhögskola som ligger 30 min ifrån Stockholm Central. Är du nyfiken på boendet kan du kika på deras hemsida här. Vi kommer att sova i ett vandrarhem som tillhör Sigtuna Folkhögskola och om dagarna är vi i olika salar på högskolan. Vi har hela stället för oss själva och kan utnyttja all yta. Varje deltagare kommer sova i antingen tvåmannarum eller tremannarum där varje kön sover för sig. Vi kommer att spendera de mesta tiden på folkhögskolan där vi håller våra aktiviteter, föreläsningar och äta samtliga måltider. Vi kommer under en dag besöka Stockholm Central för att besöka Riksdagen och gå på guidetur runt om i Stockholm central.

 

 • Gällande boende i England så undersöks det för tillfället, men boendet kommer att ligga i närheten av Liverpool då vi planerar att ha flera aktiviteter i staden. Vi kommer att uppdatera hemsidan när vi har bestämt lägergård, därför kan det vara bra att då och då kika in på hemsidan för att ta del av de senaste informationen. Vår ambition är att finna en plats där vi kan spendera de mesta av utbytet på och som passar våra preferenser.

 

NÄR FÅR DU BESKED OM ATT DU KAN DELTA PÅ UTBYTET?

Sista anmälningsdagen är måndag den 16e september och dagarna efter kommer projektgruppen få ihop en deltagarlista. Du kommer att få ett mejl om du har en plats eller inte. Därför väldigt viktigt att anmäla sig så fort du kan!

 

Om du har anmält dig till utbytet men kan inte delta, vänligen kontakta Lotta Bengtsson så att vi kan stryka dig i urvalsprocessen.

 

INFORMATION TILL VÅRDNADSHAVARE:

Unga Drogförebyggare tar fullt ansvar för deltagarna under utbytet, vi kommer att uppdatera varje deltagare med information som är relevant, ha en tajt kommunikation med deltagarna så att de känner sig trygga och se till att möta upp deltagarna på bestämda mötespunkt.

 

All verksamhet med Unga Drogförebyggare är helt drogfri (inkluderat tobak och alkohol) och om någon skulle bryta mot detta skickas hen omedelbart hem för självkostnad.

 

Vi som jobbar under helgen är personal på Unga Drogförebyggare med vana att arrangera utbildningshelger och läger. Vi arbetar alltid för att alla som deltar i vår verksamhet ska känna sig trygga och inkluderade i gruppen. Vi arbetar med gruppdynamik och olika metoder för att alla deltagare ska tillhöra gemenskapen på våra evenemang. Vi förebygger krissituationer genom ett kontinuerligt arbete utifrån vår krisplan.

 

Du kan läsa mer i vårt föräldrabrev genom att klicka här

PROJEKTLEDARE

team_image

Lotta Bengtsson

Lotta är projektledare och representerar Unga Drogförebyggare. Lotta är huvudansvarig för de svenska deltagarna och för första utbytet i Stockholm. Lotta har bred erfarenhet gällande projekt, ledarskap och läger.Du kan nå henne på:

072-003 43 07

[email protected]

team_image

Stacey Williams

Stacey är projektledaren för Team Oasis. Stacey är huvudansvarig för de engelska deltagarna och för andra utbytesresan i Storbritannien. Stacey har bred erfarenhet gällande projekt, utbyten och läger.Du kan kontakta Stacey på

[email protected]

team_image

Sarah Chadwick

Sarah är projektledare för X-HALE och huvudansvarig för deltagarna från Irland. Sarah har bred erfarenhet gällande ledarskap och projekt. Sarah kommer inte att närvara på utbytet då hon går på mammaledighet, hennes kollega Una kommer att ta hennes plats.

Du kan nå Sarah på [email protected]

team_image

Úna Delahunt

Úna kommer att ta över Sarahs roll under utbytet. Una kommer att ha huvudansvar för deltagarna från Irland. Una har bred erfarenhet gällande projektledning och att hålla föreläsningar/workshop.

UNGDOMSLEDARE

Denna grupp är med i planeringen och kommer vara med under utbytet

team_image

Majmona Susoho

Majmona är förbundsordförande och med i planeringen av utbytet. Majmona är även en av dem svenska youthleaders vilket innebär att hon kommer att vara med på utbytet i Stockholm och Storbritannien.

Du kan nå Majmona på [email protected]

team_image

Okänd

Just för tillfället har vi fått avhopp av en ungdomsledare. Återkommer när vi funnit en ny ledare.
UTBYTET GÖRS MÖJLIGT MED STÖD AV:

ANSÖK DIN PLATS IDAG!

VARMT VÄLKOMNA