Vecka 47 är det Tobaksfria veckan.

Vi hoppas att ni vill uppmärksamma veckan med oss och anordna aktiviteter för att lyfta upp problemen med tobak. Vi har i år valt att fokusera på tobaksfri skoltid, men med ett internationellt perspektiv. Tobaksfri skoltid innebär att ingen (varken personal eller elever) får bruka tobak under skoltiden, varken på skolans område eller utanför. Vi tycker att alla ska ha rätt till en god arbetsmiljö utan tobak, detta gäller även skolan. Förutom detta så tillkommer en massa globala problem med tobak, något vi också valt att lyfta fram i år.

 

Därför har vi tagit fram material som ni kan använda er av för att jobba för en tobaksfri skoltid ni också!

 

Först och främst har vi utformat en kortare föreläsning/workshop som ni kan använda er av för att presentera för er klass under mentorstid eller under er samhällslektion. Be er lärare om att få använda lite tid av lektionen för att berätta om de globala problemen med tobak och varför ni vill ha tobaksfri skoltid. Manus till föreläsningen tillkommer också så ni kan antingen använda den som den är eller inspireras av den för att skapa er egen.

 

Sedan har vi utformat en namninsamling för tobaksfri skola i form av vykort. För att förändra på lokal nivå kan man lämna dessa vykort med namnunderskrifter till kommunen eller lokala politiker. I vissa kommuner finns det också möjligheten att skriva ett medborgarförslag. Detta innebär att ni som medborgare i kommunen (oavsett om ni är myndiga eller inte) kan skriva ett förslag till kommunen där ni förklarar varför ni skulle vilja ha tobaksfri skoltid. Om er kommun erbjuder möjligheten att göra detta så finns det en blankett antingen på deras hemsida eller att hämta i receptionen hos kommunen. Ni kan också skriva insändare till den lokala tidningen eller bjuda in en reporter då ni håller i föreläsningen eller står på er skola/i stan för att samla in namnunderskrifter.

Här hittar du allt du behöver för att kunna arrangera:

 

Här kan du ladda ner PowerPoint presentationen

 

 

Här kan du ladda ner manuset för PowerPoint presentationen

 

 

Här laddar du ned tillhörande affischer som du kan skriva ut och sätta upp i skolan

 

6 av 10 är för ett allmänt rökförbud

 

 

8 av 10 vill ha ett rökförbud under skoltid

 

 

9 av 10 börjar röka under 18 år

 

 

Det är i skolan de flesta gör sin tobaksdebut

 

Vill ni ha vykorten skickade till er för namninsamling så mejla till [email protected]
Tänk på att mejla i god tid eftersom det kan ta några dagar att skicka vykorten.

Ni kan också mejla om ni har funderingar kring eller vill ha hjälp med medborgarförslag eller insändare.