Vill du göra ett försök att engagera dina medlemmar, dina vänner eller
dina elever i tobaksfrågor?
Vill du göra ett försök att engagera dina medlemmar, dina vänner eller dina elever i tobaksfrågor? Vi på Unga Drogförebyggare vill självklart dela med oss av våra tre bästa övningar som vi brukar använda när vi är ute och föreläser. Övningarna kallar vi för “Globala målen för hållbar utveckling – vilka konsekvenser medför tobaken i de 17 målen?, “Ett annat perspektiv på tobak” och “Heta stolen”. Dessa tre övningar kan vara en del av en uppvärmning eller introduktion innan ni pratar djupare om ämnet tobak. Övningarna ger dina kamrater ett driv att ta sina egna ställningar eller få dem att tänka djupare i ämnet än vad de tidigare har gjort. Testa vet ja! Hör av dig om hur det gick sedan till [email protected], vi vill gärna veta!
Här kan du ladda hem en färdig föreläsning till din klass.
Tobaksfria veckan är alltid v. 47 varje år, något som vi på Unga Drogförebyggare brukar uppmärksamma med olika teman. År 2018 valde vi att fokusera på tobaksfri skoltid, men med ett internationellt perspektiv. Tobaksfri skoltid innebär att ingen (varken personal eller elever) får bruka tobak under skoltiden, varken på skolans område eller utanför. Vi tycker att alla ska ha rätt till en god arbetsmiljö utan tobak, detta gäller även skolan. Förutom detta så tillkommer en massa globala problem med tobak, något vi också valt att lyfta fram i år.
Vi har tagit fram material som ni kan använda er av för att jobba för en tobaksfri skoltid ni också – ett material ni kan använda när som helst under året, inte bara under tobaksfria veckan!
Först och främst har vi utformat en kortare föreläsning/workshop som ni kan använda er av för att presentera för er klass under mentorstid eller under er samhällslektion. Be er lärare om att få använda lite tid av lektionen för att berätta om de globala problemen med tobak och varför ni vill ha tobaksfri skoltid. Manus till föreläsningen tillkommer också så ni kan antingen använda den som den är eller inspireras av den för att skapa er egen.
Här kan du ladda ner PowerPoint presentationen
Här kan du ladda ner manuset för PowerPoint presentationen
6 av 10 är för ett allmänt rökförbud
8 av 10 vill ha ett rökförbud under skoltid
9 av 10 börjar röka under 18 år
Det är i skolan de flesta gör sin tobaksdebut
Den 25 september 2015 antog FN:s generalförsamling den historiska resolutionen Agenda 2030 för hållbar utveckling. Agendan innebär att alla 193 medlemsländer i FN förbundit sig att arbeta för att uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar värld till år 2030. Agendan innehåller 17 mål och 169 delmål, som i Sverige kallas de Globala målen. På engelska kallas de Global Goals eller SDG:s (Sustainable Development Goals).
Agenda 2030 sträcker sig inom alla kategorier för att uppnå en hållbar utveckling i världen. På årets Tobaksfria dag vill Unga Drogförebyggare lyfta fram vilken stor påverkan tobak har globalt sett. Vi vill ha ett tobaksfritt Sverige 2025 och vi tror att kunskap om Agenda 2030 ger unga större förståelse för vilka konsekvenser tobaken har på hela världen och i synnerhet på de 17 målen för hållbar utveckling.
INTRODUKTION
Utöver presentationen av beskrivningen ovanför är det bra att värma upp eleverna med Youtubeklippet ”The Tobacco industry is burning a hole in Indonesia’s population” som är 20 min lång och otextad med engelskt språk.
UPPGIFTER
EFTER WORKSHOPEN
Ni ska efter workshopen samla ihop alla punkter och antingen posta punkterna till kansliet på Unga Drogförebyggare eller skriva en sammanfattning till [email protected] märk mejlet med ”tobaksfria dagen – workshop”.
MATERIAL
Här nedan laddar du ned de material som behövs inför workshopen:
Stort lycka till!
Tobakens påverkan
Ett sätt att undersöka miljön skulle kunna vara att forska om hur en tobaksodling påverkar människorna och miljön runt omkring den, både kort- och långsiktigt på liten och stor skala.
Besvara frågorna:
1. Under vilka förutsättningar odlas tobak? Ser du några likheter mellan dem?
2. Vad är det som händer med miljön (mark, växtlighet och vatten) där det finns stora tobaksodlingar? Varför sker det förändringar?
3. Hur påverkas människors hälsa som arbetar på tobaksodlingar? Redogör för kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser.
4. Hur påverkas djurlivet kring tobaksodlingar?
5. Varför jobbar människor på tobaksodlingar om arbetsförhållanden är dåliga?
6. Redogör för den ofta förekommande onda cirkeln som skapas när tobaksbolag anställer fattiga människor som behöver jobb.
7. Finns det några andra miljökonsekvenser av tobaksbruk, utöver de som finns kring odlingarna?
8. Vad kan du göra för att motverka tobaksproduktionens dåliga miljöpåverkan?
Vad vet vi förebygger droger?
Vi vet att de bästa insatserna för att förebygga droger sker på många nivåer i samhället samtidigt. När normer för vad som är tillåtet eller acceptabelt blir mer restriktiva och tillgången på droger minskar förebyggs användandet av droger.
I en miljö där det är enkelt att införskaffa droger, omgivningen har en tillåtande attityd och unga exponeras mycket för droger är det stor risk att unga börjar.
Vi vet att det inte spelar någon roll om det gäller alkohol eller narkotika, det är samma förebyggande insatser som gäller. Vi vet också att droger inte ersätter varandra utan att de förstärker varandra. De som är mest intresserade av att rusa sig kommer att använda alla medel och de som tidigt lär sig att använda droger för att hantera känslor kommer högst antagligen fortsätta att göra det livet ut. Därför finns all anledning att ha drogfria miljöer och som vuxen ha en restriktiv attityd mot droger i möten med unga.
Friskfaktorer och riskfaktorer
Friskfaktorer kallas allt som ökar chansen att en person eller grupp ska ha god hälsa. Det är saker som: god självkänsla, delaktighet, upplevelse av meningsfullhet, framtidstro, aktiv fritid, känslan av att höra hemma och känna sig uppskattad och möjligheten att påverka samt sociala färdigheter som att kunna interagera med andra och prata inför andra.
Riskfaktorer är det motsatta, allt som ökar risken för ohälsa. Låg självkänsla, bristande tilltro till framtiden och samhället, enkelt att få tag på droger, omgivningen har en positiv attityd till droger, inte kunna påverka, känner sig inte delaktig och har ingen meningsfull aktivitet på fritiden till exempel.
Instruktioner till lärare
Gör en ring med stolar. Var noga med att förklara att det här handlar om åsikter och att ingen har rätt att ifrågasätta någon annans ståndpunkt. Det är ok att passa och det är ok att ändra sig. Bestäm dig innan om du vill ha diskussioner eller ej. Det kan vara bra att upprepa “Om du håller med byter du plats, om du inte håller med sitter du kvar” efter varje påstående/fråga.
Om du vill skapa diskussion eller nyansera en fråga ytterligare frågar du någon som satt kvar och någon som bytte plats hur de tänker. Läs igenom påståenden innan och välj bort de du anser inte passar din klass. Det är bra att köra några uppvärmningsfrågor för att alla ska förstå övningen.
Instruktioner till elever
Vid varje påstående: du byter plats om du håller med och sitter kvar om du inte håller med. Det handlar om egna åsikter, det finns inget rätt och fel, ingen får ifrågasätta någon annans ståndpunkt.
Det är helt okej att inte ta ställning. Även om ni inte vill visa andra vad ni tycker i en viss fråga kan det vara bra att ni funderar på vad ni tycker. Ibland kanske ni hamnar mittemellan hålla med och inte, då kan ni berätta om det.
Uppvärmningsfrågor:
Katter är bättre än hundar
Chips är godare än godis
Påstående:
1. Det är lätt att säga vad som är rätt och vad som är fel
2. Jag tror att de flesta tror att tobak produceras på ett schysst sätt
3. Mina val påverkar andra
4. Jag känner att det jag gör spelar roll
5. Att snusa påverkar bara mig
6. Folk med för bra självkänsla blir dryga
7. Det är lätt att tacka nej till tobak
8. Det är bra att det finns nikotinläkemedel
9. E-cigaretter är dåligt
10. Man har inte problem om man använder tobak
11. Jag påverkas inte av reklam
12. Det är inte ok att regeringen bestämmer vad jag får göra
13. Jag känner att jag får ta ansvar över saker som är viktiga för mig
14. Skolan överdriver hur farligt det är att använda droger
15. Jag har gjort saker senaste veckan som fått mig att må bra
16. Jag är bra på att se flera förklaringar till varför människor beter sig som de gör
17. Det verkar som att det var lättare att vara ung förr
18. Ingen har ett ansvar för någon annan
19. Alla har samma chanser att må bra och lyckas oavsett var och i vilken familj de föds
20. Jag är bra på att ta hand om min hälsa
21. Det finns saker som påverkar hur jag mår som ligger bortom min kontroll
22. Jag skulle kunna göra fler saker som får mig att må bra
23. Jag känner att jag har den stöttning jag behöver
24. Det är enkelt att må bra
25. Människor måste få göra som de vill med sin egen hälsa
26. Det är bra att vi betalar skatt till sjukvård och skolor
27. Det är mitt val att snusa/röka
28. Det blir lätt att jag tänker på vad jag tror att andra tycker om mig
29. Det borde vara företagens ansvar att inte sälja skadliga produkter
30. Samhället har ett ansvar att hjälpa människor må bra
31. Tobak borde vara förbjudet
32. Det är enkelt att få tag på tobak som ungdom under 18 år
33. Det är upp till individen att inte köpa det som är dåligt
34. Det finns bra och dåliga normer
35. Det finns sånt som ondska och godhet
36. Jag tror inte att normer påverkar mig särskilt mycket
37. Jag har bra koll på vilka fördomar jag har
38. Jag kan prata om allt med mina kompisar
39. Jag känner mig säker på vad jag tycker politiskt
40. Jag förstår varför folk använder droger
41. Vad jag gör är alltid mitt ansvar
42. Det är viktigast vad jag tycker om mig själv