Unga står inför många utmaningar i dagens samhälle, och ett av de mest påtagliga hoten är spridningen av droganvändning. I ljuset av detta är det naturligt för Unga Drogförebyggare att kliva fram och engagera sig i en modig strävan efter att motverka denna utveckling. Vårt främsta vapen i denna kamp? Inte vapen i traditionell mening, utan snarare information, engagemang och förebyggande arbete.
Under de senaste åren har Unga Drogförebyggare utvecklat ett, vad vi anser, mycket effektivt verktyg för drogförebyggande arbete. Detta verktyg är i form av att vi regelbundet åker ut och besöker olika skolor. Under ett skolbesök jobbar våra engagerade droginformatörer och representanter för att dela med sig av den kunskap som vi har och sprider en medvetenhet om riskerna med droganvändning.
Dessa möten ger oss inte bara en chans till att informera ungdomar, utan utgör också en plattform för skolpersonal att uttrycka sina tankar och synpunkter på ett drogförebyggande arbetet. Skolpersonal spelar en nyckelroll i att forma och påverka unga sinnen, därför är deras synpunkter otroligt värdefulla i utvecklingen av skolbesöken.
– Ett drogförebyggande arbete blir viktigare och viktigare. I och med att droger finns mer än någonsin nu så behöver vi hitta sätt för att motverka detta. Jag känner mig ibland lite tom på hur jag ska veta och hur jag ska göra för att jobba drogförebyggande, så då är det jättebra att Unga Drogförebyggare kommer och besöker oss så här, säger Pernilla Peterson, förstelärare på Stockholm Science and Innovation School.
Våra skolbesök är inte bara en möjlighet att informera elever om riskerna med droger, det är också en påminnelse för skolpersonalen om vikten av att jobba drogförebyggande.
– För oss är det en hjälp att ni kommer hit, det blir synligt. Det kommer upp på agendan, det syns och hörs att ni är här. Kanske också att det finns en möjlighet att engagera ungdomar, säger Karin Dahl Klingvall, skolsköterska på Globala Gymnasiet Södermalm.
Under besöken informerar Unga Drogförebyggare både elever och skolpersonal om riskerna med drogbruk. Vi har informationsmaterial tillgängligt och vi engagerar eleverna i olika enklare kunskapstävlingar kring ämnet, så att de på ett lättsamt vis börjar reflektera över droger och riskerna med drogbruk. Därtill finns våra droginformatörer tillgängliga för diskussioner och konversationer kring ämnet, de svarar gärna på nyfikna frågor och förmedlar så mycket kunskap som möjligt under dagen.
Så vad betyder det då ur skolpersonalens perspektiv, att en aktör som Unga Drogförebyggare kommer och besöker skolorna?
– Eleverna uppskattar det här jättemycket tror jag, just för att de tänker att det här är någon som pratar om det här på ett avdramatiserat sätt. Det är inte tabubelagt. Även om det är tuffa och svåra ämnen, så gör UDF det på ett lättsamt sätt. Man kan prata med era representanter på ett avslappnat sätt. Eleverna vågar fråga, kanske inte för egen del men åtminstone för en kompis; Vad kan jag som kompis göra? Det tror jag är väldigt effektivt! säger Jasminé Fares, kurator på ProCivitas Stockholm.
Därtill skapar våra skolbesök även en möjlighet för skolorna till att få tips och råd för hur ett effektivt drogförebyggande arbete på en skola kan se ut.
– För att ett drogförebyggande arbete ska bli hållbart tror jag att det kan vara en bra idé att bedriva det genom att man möter den grupp eller individ som man har att göra med i ett forum som de redan är intresserade av. Här exempelvis är många elever intresserade av miljö, samhällsfrågor och politik. Att lära dem vad är det är man egentligen är en del av när det kommer till drogbruk, det tror jag är ett effektivt sätt att nå ut till ungdomar på, säger Karin Dahl Klingvall.
I en tid när utmaningarna och farorna för unga är många, utgör Unga Drogförebyggare en trygg punkt att hålla fast vid. Våra skolbesök är inte bara möjligheter för att förebygga droganvändning, utan också stunder för reflektion och medvetenhet. Genom att belysa skolpersonalens tankar och åsikter får vi insikt i det stora värdet av att engagera sig i drogförebyggande arbete.
Vi närmare oss en framtid där unga inte bara är väl informerade om droger och hur de ska få tag i dem, utan också där de matas med falska positiva effekter – ett slags förskönande – av drogbruk och innehav. Många unga ser droger som sätt att fly undan stress och psykisk ohälsa, att självmedicinera eller till och med sätt att tjäna extra pengar på. Detta måste vi råda bot på!
– Det är hela tiden eleverna kommer till mig och berättar om att de självmedicinerar mot stress och ångest. Mestadels är det de med ADHD-problematik, bekräftar skolsköterskan Karin Dahl Klingvall.
Endast genom samarbete och en gemensam kraftansträngning kan vi lyckas. Genom engagemang kan vi fortsätta bygga broar mellan ungdomar, skolor och samhället, med syftet att skapa en tryggare och mer medveten framtid. Låt oss tillsammans sträva efter en värld där drogförebyggande arbete inte bara är en målsättning, utan en realitet. En framtid fylld av hopp och medvetenhet är möjlig, och den börjar i våra skolor, i våra samhällen och i vårt hjärta.