Vi på Unga Drogförebyggare arbetar för att förebygga droganvändning bland unga. Vi strävar efter att helt motverka att ungdomar någonsin börjar med droger och tobak. Det gör vi genom att engagera ungdomarna i vårt drogförebyggande arbete, informera ungdomarna kring drogernas negativa effekter på både människa och samhälle samt genom att skapa drogfria mötesplatser som ett alternativ till fritidssysselsättning åt dem.
Vi åker också ut till olika skolor, ungdomsgårdar och andra offentliga platser där ungdomar naturligt vistas, för få träffa ungdomarna på plats. Sådana möten tycker vi är väldigt bra att få till, eftersom vi genom dem kan öppna upp för dialoger med ungdomarna själva och på så vis få deras perspektiv på saker och ting. Ofta blir dessa möten tillfällen för oss att sprida vår kunskap och för ungdomarna en möjlighet till att ställa oss frågor.
I våra samtal med ungdomarna kommer ofta frågan om drogers koppling till psykisk ohälsa och dåligt mående upp. Detta är intressant eftersom vi vet att drogbruk ofta leder till bland annat depression, ensamhet, destruktiva relationer och social distansering. Många typer av psykisk ohälsa kan ofta spåras tillbaka till missbruk.
När några av våra engagerade ungdomar började påtala detta, problemen som drogbruk ofta leder till, föddes en idé hos oss. Vi ville på något sätt bemöta efterfrågan från våra egna ungdomar om en organisation som också kan jobba för att förebygga psykisk ohälsa hos unga. Därigenom startades Riksorganisationen för Ungas Psykiska Hälsa (RUPH) upp.
Vi på Unga Drogförebyggare tror nämligen att ett förebyggande arbete kan fungera på flera olika sätt. Därför arbetar också Riksorganisationen för Ungas Psykiska Hälsa förebyggande, fast mot psykisk ohälsa. RUPH och Unga Drogförebyggare samarbetar ofta och efter samma premiss – ett förebyggande arbete blir bäst om det kommer ifrån de unga själva!
Genom att skapa öppna och inkluderande mötesplatser, sprida kunskap om psykisk ohälsa och hälsa samt opinionsbildande arbete hoppas vi, både Unga Drogförebyggare och RUPH, kunna bjuda in till en dialog kring ett ämne som tidigare har betraktats som tabu. Det är oerhört viktigt att prata om psykisk ohälsa. Likaså att erbjuda trygga rum där vi uppmuntrar ungdomar till att själva vågar öppna upp sig och berätta. Genom att ställa den enkla frågan ”hur mår du idag?” kan vi nå långt. Kanske kan det förändra livet för någon.
RUPH och Unga Drogförebyggare samarbetar gärna i projekt, anordnar aktiviteter och annan verksamhet tillsammans. Just eftersom vi bygger på samma grundidé. Självklart skiljer vi oss åt i vissa sakfrågor, men vår värdegrund om vikten av ett förebyggande arbete där ungdomar involveras är densamma. Det tycker vi är en god grund att bygga samarbete på.
Vill du veta mer om RUPH? Kika in på deras sociala medier i väntan på att hemsidan lanseras! https://www.instagram.com/riksungaspsykiskahalsa/ och fb. Vill du läsa mer om vårt resonemang kring droger och psykisk ohälsa: läs här!