Vad händer egentligen med en människa när ett drogberoende tar över? Vad gör det med oss när behovet, suget, längtan efter någon form av rus är så stark att det bara är det som betyder något? Nästa fix. Nästa piller. Nästa flaska. Kan drogberoende och utanförskap vara en orsak till psykisk ohälsa?
Idag finns det vetenskap på hur det går till. Idag vet vi att det handlar om hjärnan och att vårt belöningssystem aktiveras när vi får i oss en beroendeframkallande substans. Dopamin frisätts, vilket ger en känsla av eufori. Något positivt. Och plötsligt förknippar vi substansen eller drogen i fråga med något härligt. Vi vet att ett långvarigt bruk leder till att hjärnan förändras. Plötsligt kräver hjärnan den där euforiska känslan med jämna mellanrum. Ett beroende har uppstått. Vi klarar inte av tanken på att vara utan.
I första hand är beroende ett medicinskt problem, men det kan också leda till sociala problem. Relationer går i stöpet, den beroende personen drar sig undan vänner och familj. Det får även konsekvenser för den psykiska hälsan. Beroende leder ofta till ensamhet, utanförskap och psykisk ohälsa.
Unga Drogförebyggare är en ungdomsorganisation som arbetar för att förebygga drogbruk hos unga. Vi vet att ingen ung person vill bli beroende, det är snarare något som sker oavsiktligt. Över tid och genom olika förutsättningar fysiskt, psykiskt, socialt eller känslomässigt.
Ett beroende känns igen genom ett upprepat sökande efter droger, det är inte längre frivilligt utan tvångsmässigt. Personen har förlorat kontrollen över sig själv och mängden i varje intag. Hen behöver hela tiden lite mer av drogen än gången innan för att nå samma effekt. Detta eftersom toleransnivån hela tiden ökar. I förlängningen uppstår ett känslomässigt negativt tillstånd. Personen kan bli aggressiv eller nedstämd om hen hindras från att få tag i drogen. Kännetecken för en beroende person är symptom som starkt begär, säkerställande av tillgång till drogen, tappad kontroll över vardagsliv så som arbete och relationer, abstinensbesvär när hen inte får tag i drogen, oro, irritation, självmordstankar, sömnproblem och snedvriden vilja och motivation. En beroende person har inte längre kontroll över sitt eget liv eller sin hjärnas belöningssystem. Det är inte helt ovanligt att en beroende person drar sig undan sin omvärld.
Av ovanstående resonemang kan vi spekulera kring att drogberoende och psykisk ohälsa är något som ofta går hand i hand. Det ena kan föranleda det andra. Det behöver inte alltid vara så, men titt som tätt förekommer det. Många unga som mår dåligt tar till droger för att fly undan. För att känna något annat en stund, fly verkligheten. Det många unga inte vet är att ingenting blir bättre av att vända sig till droger. Eller så vet de det. De vet bättre, men kanske upplever personen att alla andra alternativ är slut. Kanske är det en sista utväg.
Ingen människa ska behöva ta sig igenom och ur ett drogbruk ensam. Därför bestämde vi oss för att göra något åt det. I våra möten med barn och unga kommer frågorna ofta upp: vad händer med en vid drogbruk? Hur man mår egentligen? Hur spelar egentligen missbruk in på den psykiska hälsan? Ur detta föddes en idé. Vi vet att det finns en koppling mellan drogberoende och psykisk ohälsa. Är det möjligt att vi, genom att förebygga drogbruk, även kan förebygga psykisk ohälsa?
När man blir medlem hos Unga Drogförebyggare får man avge ett löfte om att vara drogfri. På så sätt uppmuntrar vi de unga till att ta ställning mot droger. Vad skulle hända om vi också skapar ett tryggt, drogfritt, sammanhang av gemenskap? Ett sammanhang i vilket vi uppmuntrar unga till att ta ställning för sin egen psykiska hälsa? Kanske kan vi på så vis motverka utanförskapskänslan och ensamheten, och förebygga att psykisk ohälsa uppstår hos unga?
Självklart är det inte bara droger som föranleder psykisk ohälsa. Det finns tusentals olika faktorer som kan ligga bakom. Men droger är oundvikligen något som unga kan ta till i försök att lindra något annat.
Det finns ett behov av förebyggande insatser mot både droger och psykisk ohälsa. Särskilt hos unga. Tillsammans kan vi motverka att unga provar droger från första början. I förlängningen kan vi på så vis också motverka att ett drogberoende uppstår. I nästa steg kan vi även motverka psykisk ohälsa föranledd av beroende, utanförskap och ensamhet. Tillsammans kan vi göra skillnad!
Vi står upp för ungas rätt till ett drogfritt liv. För ungas rätt till välmående och välbefinnande, både fysiskt och psykiskt. Gör det du med!